Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Парасомния

Парасомнията е научното название на говоренето по време на сън. Тя възниква по – време на NREM (non-REM) съня, това е етап от съня, в който се смята, че сънуваме.
Всеки е казвал нещо насън, а след това не помни – пълна амнезия за случилото се. Бълнуването е вид парасомния  NREM и се среща често при децата.
Обикновено говореното не е ясно, а е по – скоро мрънкане. Говоренето като реч на сън е индивидуално, както говоренето при всеки човек. Говоренето на сън е болестно състояние.

Говоренето на сън може да бъде предизвикано от фактори като стрес, алкохол, медикаменти, лошо здравословно състояние - треска, недоспиване, силни емоционални преживявания и депресия. То може да е временно, но може и да е за цял живот.

ПарасомнияКогато говорите в съня си вие обикновено не се движите плавно в стадиите на съня. Нарушения в NREM съня, включват ходене на сън и кошмари.
Вие сте в състояние да говорите неясно, вие сте в състояние да се движите и това, което мислите го казвате в съня си на глас. Обаче, паметта ви ще ограничена само до това, за което си спомняте от съня ви.

Нарушения в REM съня са подобни на бълнуването, с изключение на това, че вие не само мрънкате на сън. А говорите със силен и ясен глас. Можете да крещите на някого и да бъдете доста емоционален – все едно сте буден. Естествено, няма да помните нищо от случилото се.
Ходенето на сън е възможно, защото двигателните ви мускули не са „заспали” както трябва да бъде, което ви позволява да ходите, клякате, ставате и дори да карате автомобила си (има такива случаи).

Около 50 % от децата говорят на сън. Това се смята за начин, по който те си помагат да обработят големите обеми информация, която получават през деня.
 
Защо хората сънуват? Защо хората сънуват? Учените не са сигурни все още каква е точната...
Алкохолът и безсънието Алкохола и безсънието често вървят ръка за ръка, особено, когато...
Психология на дрямката Има ли научни доказателства за дрямката, които доказват нейните...

Още хороскопи

Реклама