Психологически ефекти породени от лишаване от сън

Лишаването от сън може да засегне когнитивното и емоционално състояние на индивида.  Някои от ефектите са едва доловими, главно лишаването влияе на способността на лицето да изпълнява умствени задачи, или на способността да  разграничава реалността от въображението.

Неврологични последици от лишаване от сън
Психологическите ефекти от липсата на сън може да са свързани с неврологични промени, които настъпват, когато човек не получава достатъчно почивка.

Редукция – намаляване на алфа състоянието (вълните)
Алфа състоянието е будното – спокойно състояние на мозъка през деня. Това е когато гледате телевизия и не забелязвате колко време е минало откакто сте седнали пред телевизора. ЕЕГ изследвания отразяват, че лишаването от сън води до значително намаляване на нормалната дейност алфа състоянието на мозъка.

Психологически ефекти породени от лишаване от сън

Увеличаване на делта състоянието (вълните)
Когато спите дълбоко тогава сте в делта състояние, дългият сън дава тласък на създаването на делта вълните и тяхната активност в мозъка. Това състояние е известно още като бавен сън (SWS). По време на бавния сън тялото се възстановява и подобрява имунната му система. Според изследователите възстановяващите качества на бавния сън могат да имат връзка с лишаването му и диабет тип 2. Връзката може да произтича от хормоналните нива в организма, регулиращи се  по време на бавния сън.
Хормоните имат дълбок ефект върху тялото и с комбинация от увеличаването на делта вълните и променените нива на хормоните, може да има значително въздействие върху психологическото състояние на човека. Когато едно лице създава дефицит на SWS, тялото естествено заспива в будно състояние на периоди през деня. А това води до психически разстройства.

Когнитивна преработка може да бъде значително засегната от липсата на сън. Признаци, че това е така са:

* Забавена време на реакция
* Невнимание
* Намалени краткосрочна памет
* Неправилна преценка
* Прекъсване на мисловните процеси (мислите, но внезапно спирате)
* Леки моторни увреждания
* Тежки моторни увреждания

Психологически ефекти породени от лишаване от сън При хората лишени от сън се забелязват и следните проблеми, дължащи се на когнитивните увреждания:

* Неясна реч
* Тромавост
* Не може да запомни имената на хора и предмети
* Не може да се фокусират очите си върху обекта
* Затруднено разпознаване обекти чрез докосване (astereognosis)
* Неспособност да завърши мисълта си.

 
Голотата в съня ви – какво означава. Да погледнем в съновника Голотата е израз на вашите страхове. Когато се сънувате полуоблечен...
Как действа хипнозата на безсънието Как действа хипнозата на безсънието? Уенди Мерон е талантлив...
Видове кошмари Сънищата и кошмарите обикновено са различни за всеки човек всяка нощ....

Още хороскопи

Реклама