Храни, които ви правят сънливи

Храните, които ви правят сънливи съдържат триптофан, млечните продукти, или такива с големи количества въглехидрати.

Хранителна кома
Хранителната кома е състояние на сънливост, която е породена от храни, съдържащи такива „сънливи” съставки и компоненти. 

Триптофанът е аминокиселина, която действително стимулира производството на серотонин и мелатонин в мозъка. Тези невротрансмитери имат успокояващ ефект върху ума и тялото. Така, че като ядете тежки храни се чувствате отпуснати и ви се доспива.

Традиционна вечеря за Деня на благодарността
В Съединените щати традиционната вечеря за деня на благодарността обикновено включва голяма печена пуйка с всички гарнитури и пай. Гощавката започва около обяд и продължава средно 2 часа. След това повечето хора задължително им се доспива и лягат за следобедна дрямка, а тези, които нямат възможност са се излегнали на някои удобен диван и се чувстват много сънливи. Това е така, защото пуйката е заредена с триптофан.
Млечните храни са друг източник на трипофан и една купа сладолед преди лягане  ще ви „нокаутира” без време.

Брой риби, не овце
Така че, ако триптофан повишава невротрансмитерите серотонин и мелатонин, други храни, които стимулират производството им могат да се окажат чудесен начин да се гарантира, че ще имате добра нощ. Ако търсите избор за здравословна храна яжте морски дарове. Омега 3 мастни киселини нормализират високото кръвно налягане и триглицеридите. Много видове морски дарове също така увеличаване на серотонин и мелатонин в тялото.

Всички  зърнени храни, ви правят сънливи и това е така, защото те са с високо съдържание на сложни въглехидрати. Представете си, че ядете огромни количества пълнозърнести храни заедно с млечни продукти, това ще доведе до отделянето на голямо количество инсулин, който ще премахне трипофана от кръвта.

Така, че пуешкият сандвич от пълнозърнест хляб и  чаша мляко преди лягане са не само здравословна закуска, но и такава, която със сигурност ще ви помогне да спите по-добре. Пазете се от тези видове ястия в средата на деня, когато трябва да бъдете активни.
 
6 причини да сънувате кошмари Кошмарите ни карат да се събуждаме по малките часове на нощта с ужас....
Числата, които сънуваме, предсказват бъдещето. Древното учение за числата и значението им в астрологиата и...
Хронична болка може и води до проблеми със съня Националната Американска фондация за съня съобщава, че 2 / 3 от...

Още хороскопи

Реклама