Кома – дълбок сън

Определение на кома
Кома е дълго състояние на безсъзнание, при което лицето изглежда, че спи и не отговаря по никакъв начин на заобикалящата го среда. В медицинската общност се използват много специфични параметри при определяне на един човек дали е в кома.

Човек в кома:

* Е в безсъзнание
* Не може да се събуди
* Липсват цикъл на съня 
* Не реагира нормално на светлина или болка

Комата не е болест.
Това е отговор на нанесена  вреда на мозъка или метаболитни проблеми в мозъка. Тя може да бъде временна и да продължи седмици (дори и години), или може да бъде постоянна. Хора, които страдат от редица заболявания, които нарушават кръвообръщението в мозъка изпадат в кома, хора страдащи от:

* Инсулт
* Неврологични припадъци, като епилепсията 
* Кървене или подуване на мозъка
* Инфекции на централната нервна система
* Кислородно лишаване на организма
* Високите нива на кръвната захар
* Токсично натрупване

Комата не е дълбок сън.
Думата кома идва от гръцката дума, която означава дълбок сън. В резултат на това много хора  смятат, че комата някак си е свързана с дълбокият сън. Това не е вярно.
Кома – дълбок сън Според д-р Chris Idzilowski, директор на центъра за изследване на съня в Единбург комата е много различно състояние от дълбокия сън.

По време на кома, мозъкът е дезорганизиран.
Всеки пациент в кома може да има различни нива и видове мозъчни функции. Като цяло при пациентите в кома има някои части на мозъка, които все още могат да  работят, но по-голямата част от тях вече не са в състояние да обработват каквато и да е информация.

Това разстройство на мозъчните функции е много различно по време на дълбок сън.
При него системите са много организирани. Някои части на мозъка не работят, а други работят. Тъй като човек преминава през различни цикли на съня, организацията ще се промени. Например, мозъка ти може да бъде затворен към външния свят и да не реагира на светлина или звук, но все още да сънува.
Дълбокият сън е четвъртият етап от цикъла на съня, когато тялото и ума напълно релаксират. Мозъкът и всички мускулни движения са сведени до пълния си минимум на функциониране.

Много е трудно да се събуди някой, когато се намира в тази фаза на съня. Трябва им време да се осъзнаят къде са, какво става, могат да се чувстват дезориентирани и гроги за няколко минути, след като са били събудени.

Подобни статии:
 
Видове сънища Има пет вида сънища според психолозите. Тези сънища често се...
Психология на сънищата Сънищата са мисли, емоции и изображения оформени в едно, които са...
Изследвания за съня Изследванията на съня са необходими, за да разбере лекаря как спи един...

Още хороскопи

Реклама