Всеки билдер се старае да приема колкото може по-малко натрий, тъй като той задържа вода и тялотоФакти за натрия изглежда подпухнало. Но в същото време натрий има в много евтини консервирани храни – трябва ли да се избягват или трябва да се примирим с истината и да наблегнем на тренировките?
Да, билдерите наистина често орязват солта, особено преди състезание. Но не е задължително това да се прави през цялата година, както не трябва да се избягват и консервираните храни, в които има повече натрий, ако те са удачни от бодибилдинг гледна точка. Съветът на учените е да се взема около 1500, но не повече от 2300мг натрий дневно. Тези количества са ограничени заради опасения, че големи големите количества могат да доведат до високо кръвно. Това обаче тепърва трябва да се изяснява, тъй като здравите хора- каквито се предполага, че се трениращите не са така чувствителни към високия прием на натрий. Обикновеният човек разбира се няма нужда от толкова натрий, колкото атлетът - по време на интензивни тренировки последният губи до 2000мг. на час, особено ако тренира в влажна и топла среда. 
Затова и приемът на натрий при е по – голям за да попълни загубеното от изпотяването.
Нивата на натрий и водата в тялото са регулирани тясно, така че ако се храните с повече сол това не значи, че ще задържите вода по – дълго време. След няколко дена тялото се адаптира към приетите количества натрий и вода и регулира нивото на извън клетъчната вода (тази под кожата). Точно по тази причина ако продължително време се храните без сол, и кожата ви няма да стои дълго тънка и прозрачна като хартия.
Но да се спре солта прекалено рано може да се окаже грешка. Ако ще се явявате на състезание, по – удачно е да намалите рязко солта само 2 – 3 дена преди него. Тогава тялото за известно време – но кратко време, продължава да изхвърля водата от себе си и на сцената излизате релефни. Диета с малко натрий може да се окаже минус за човек, който би желал бързо да изхвърли малкото вода, която има – например преди състезание или за да изглежда добре на плажа. Тя е минус и за човек, който тренира интензивно и тежко, тъй като има опасност да се изтощи бързо.
Предвид всичко това приемът на малко натрий (сол) в ежедневието е плюс, когато искате да изхвърлите излишната вода – когато рязко спрете солта, тялото повече не задържа вода, но продължава да я изхвърля в много по – големи количества. Плюс това ако тренирате здравата и много се потите, тренировката ще ви върви с малко повече сол (или натрий). Интензивно трениращия билдер трябва ежедневно да приема поне по 2030 милиграма натрий за килограм тегло дневно – ако тренира в горещи и влажни условия, му трябват поне около 45 мг. за килограм тегло дневно.
 
Храни, които засилват метаболизма ви Смята се, че определени храни и подправки могат да ви помогнат да...
Диета от 1000 калории ПОНЕДЕЛНИК Закуска Кафе или чай със захарин, две филийки пшеничен...
Водата Колко пъти сте чували препоръките да пиете поне по 8 200-грамови чаши...

Реклама