ПРОЦЕС РЕДУКЦИЯ:
Контролирането на теглото е преди всичко активност и балансиране на приеманата всекидневна храна, поета с подходящи добавки и съобразена с ежедневната практика.

ДИЕТИЧНО ХРАНЕНЕ И ЛЕЧЕБНИ ДИЕТИ

Понятиети "ДИЕТА" е хранителен режим със специално подбрана по количество, състав, енергийна стойност и кулинарна обработка храна, обикновено с лечебна цел. То в никакъв случай не може да означава само спортуване или гладуване, или крайно оскъден режим. То обединява всички тези термини и понятия. ДИЕТА е начин на хранене и водене на живот в зависимост от хранителните и енергийните нужди на конкретния индивид. Диетичното хранене е особено важен фактор не само за т.нар. здравословен начин на живот, но и за всякакъв вид лечение.

Важно изискване при изграждането на диета е тя да бъде съставена от разнообразни продукти. Това разнообразие трябва да се осъществява както при съставяне на дневното, седмичното и месечното меню, така и за отделните хранения, дори ястия.
Зърнените храни и варивата, млякото и яйцата, месото и рибата, плодовете и зеленчуците трябва да се включват в диетичните ястия в подходяща форма и съчетание. При някои заболявания това е невъзможно, тъй като диетата по начало е свързана с известно ограничение на храната. Друго съществено изискване към диетата е тя да отговаря или да се доближава до рационалното съотношение между белтъчини, мазнини и въглехидрати / например 1:1:4, а в редица случаи - 1:0,8:3. При много заболявания, особено в активния им стадий, това съотношение временно може да бъде променено. Например при вирусен хепатит в течение на месец-два болните приемат дневно 500-600 грама въглехидрати, 10-30 грама белтъчини и съвсем минимално количество мазнини /до 5 грама/. В оздравителния период на болестта обаче количеството на белтъчините дневно се покачва на 90-100 грама, мазнините на 50-60 грама дневно, а въглехидратите остават в голямо количество - 500 грама дневно.
Важно изискване към диетата е възможно максимално съобразяване на изгражданите диетични режими с вкусовите изисквания на отделното лице, особено на болния с неговите конкретни физиологични потребности от хранителни вещества и енергия, с особеностите на неговата обмяна, както и с особеностите на националните и регионалните традиции, на географския район.
Изискване към диетата е тя да бъде механично, термично и химично щадеща. Например при захарен диабет значително се намаляват въглехидратите и рязко се ограничават най-вече глюкозата, фруктозата /плодова захар/, захарозата, като се постига химично щадене на болния орган /панкреас/. При хронично възпаление на дебелото черво храната не съдържа целулоза и други "баластни вещества", и по такъв начин се предотвратява дразнещо действие на тези съставки върху червото и се подтиска развитието на бактериална флора в него. Такава диета е механично щадеща за болния орган.
Друго важно изискване е кулинарната обработка на храната. Например при хроничен гастрит и язвена болест приготвянето на храната трябва да изключва пържене и добавка на остри подправки. Храната се приготвя във вид на супи, пюрета, каши, варено, печено, готвено на пара, задушено. По такъв начин мазнините не се окисляват до вещества, дразнещи стомашната лигавица.
Много важно е разпределението на храната в няколко приема през деня. Най-често диетата на болните се разпределя в четири приема през деня и тогава 25% от нейния обем и енергия се падат на сутрешна закуска, 40% - на обяда, 15% - на следобедната закуска и 20% - на вечерята. По подобен начин се разпределя количествено храната при диабетно и сърдечно болни.При редица болестни състояния храната се поднася пет пъти дневно. В такива случаи сутрешната закуска представлява 15% от обема на менюто и неговата енергийна стойност, втората закуска - 10%, обедът - 40%,след обедната закуска - 10-15%, а вечерята 20-25%. По такъв начин се разпределя храната при лечебните диети за гастрит, за стомашно-чревна операция, хроничен колит и ентероколит, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Усвояване на въглехидрати:
Пример - филия хляб без нищо друго.
Скорбялата от хляба, превърната в гликоза, минава директно в кръвта. Нивото на кръвната захар веднага се повишава. Панкреасът започва да отделя инсулин. Това има за цел:

- първо, да се фиксира гликозата в тъканите, за да се създаде или временен запас за непосредствените енергийни нужди на тялото (гликоген), или траен запас под формата на мастно депо;
- второ, да се намали нивото на кръвната захар.

Усвояване на въглехидрати и мазнини:
Пример - филия хляб с масло.Въглехидратът се превръща в гликоза, нивото на кръвната захар се повишава, панкреасът отделя инсулин. Имаме обаче и мазнина, попаднала в кръвта под формата на мастна киселина. Ако панкреасът е здрав, количеството отделен инсулин е в съответствие с количеството гликоза, която трябва да се обработи. Но ако не е здрав и отдели повече инсулин от необходимото, част от енергията на мазнината се складира в мастно депо.

Усвояване на мазнини:
Пример - парче краве масло без нищо друго. Поглъщането на мазнина не влияе върху нивото на кръвната захар. И панкреасът не отделя инсулин. Панкреасът е диригент на метаболизма. Ако е здрав, отделя точно толкова инсулин, колкото трябва за снижаване нивото на кръвната захар. Ако не е здрав и отделя много повече инсулин, се предизвиква наднормено складиране на мастни киселини в мастни депа. Следователно инсулиновата функция на панкреаса е отговорна за трупането на излишни килограми. Комбинацията от “лоши” въглехидрати и мазнина усложнява нещата. Както ще видим по-нататък, системното пренасищане на организма с въглехидрати може да разстрои функционирането на панкреаса.

Таблица за правилно комбиниране на храната

Управление на запасите
Нека се запознаем сега с основните принципи на личния режим на хранене, който ще позволи на всекиго да открие идеалното тегло за своята фигура и да го поддържа.
Вземаме за пример човек, тежащ 87 кг, който с оглед на ръста си би трябвало да тежи 72 кг, следователно има излишни 15 кг. Когато е бил на 20-25 години, теглото му почти идеално е съответствало на ръста. Само че с възрастта неусетно е наддал поради заседналия живот и променения начин на хранене. Брачният живот предизвиква сериозни промени в начина на хранене. При жените това става и с бременността и кърменето. Но най-сериозна промяна предизвикват навиците в развитието на професионалния живот, както и социалните ангажименти. Основата на метода за отслабване, е следният: да се избягва едновременното приемане на ”лоши” въглехидрати и мазнини, като се отдава предпочитание на ”добрите” въглехидрати, за да се избегнат сърдечно-съдовите болести. Мазнините трябва да се приемат заедно със зеленчуци и особено с продукти, съдържащи много растителни влакна.

Ето няколко примера за менюта без “лоши” въглехидрати:

Първо меню:

риба (“добри” въглехидрати + белтъчини),
омлет (мазнини + растителни влакна),
зелена салата (растителни влакна),

Второ меню:

сурови зеленчуци (растителни влакна),
месо (мазнини + белтъчини + растителни влакна),
плодове (“добри” въглехидрати + растителни влакна).

Трето меню:

салата (растителни влакна),
риба (“добри” въглехидрати + белтъчини),
сирене (мазнини + белтъчини).

Решите ли да отслабвате, яжте всичко без хляб. Внимавайте с бялото сирене, защото съдържа 5 г въглехидрати на 100 г. Най-добре е да го ядете на закуска, но го избягвайте след ястие, съдържащо въглехидрати. Изкисвайте го, защото в суроватката се съдържа въглехидратът лактоза (млечна захар). Нека се върнем към техниката за поддържане на теглото, която самият организъм прилага. Ако човек не яде въглехидрати, панкреасът отделя много малко инсулин и почти не се натрупват мастни депа. Но организмът има нужда от енергия за поддържане на телесната температура (37 °С) и за нуждите на движението. Затова взема енергия от мастните депа и при съвсем нормално хранене (приемане на витамини, минерални соли и т. н.) сам ги намалява.
Навярно ви е познат принципът на управление на запасите в предприятията: “първо на входа - първо на изхода”. Само че в присъствие на “лоши” въглехидрати той се нарушава. Бързо се създават запаси за непосредствените нужди (“последно на входа - първо на изхода”) и ако се получи свръхзапас, той се трупа под формата на мастни депа без надежда за “изход”.

Следователно, ако от храненето се изключат “лошите” въглехидрати, организмът прибягва първо към запасите си, за да си осигури нужната енергия.

Внимание!
Когато ядете шницел с пържени картофи, мазнините от месото и “лошите” въглехидрати от пържените картофи създават възможно най-лошата хранителна комбинация. Трудно е да се откажете от такова вкусно ястие, но трябва да знаете, че картофите често пъти се пържат с мазнина, съдържаща големи количества наситени мастни киселини, а тяхното натрупване създава значителен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако въпреки всичко не можете да се откажете от пържените картофи, яжте ги със салата. Растителните влакна улавят скорбялата и се получава смес от въглехидрати, която отделя значително по-малко гликоза в кръвта. Когато си поръчвате месно ястие в ресторант, питайте каква е гарнитурата. Със сигурност има и друго освен пържени картофи. Поръчайте зелен фасул, домати, карфиол, тиквички; ако няма, вземете салата. Същото важи и когато готвите месо у дома. Какво става обаче, когато такива запаси липсват?
Когато на практика е достигнато нормалното тегло, организмът решава да си направи “минимален тампонен запас”, който ще подхранва в зависимост от нуждите. Като добър стопанин организмът ще започне да управлява оптимално мастните си депа, стига да не се намесят “лоши” въглехидрати. Не бива да смятате, че ще ви бъде строго забранено да ядете пържени неща, сладкиши и други подсладени храни. Вие сте напълнели, защото, ако употребим медицински термин, страдате от непоносимост към гликозата, тоест към захарите. Това може да е наследствено, а е възможно и да сте жертва на лошите хранителни навици, създадени от нашата цивилизация. В действителност вие сте натровени с “лоши” въглехидрати и ще ви трябва време, за да се освободите от тях. В началото, може би още от ранно детство, не сте се лишавали от подсладени каши, пасти, бонбони и захарни пръчки. Яли сте на воля тестени неща и ориз. Защото те се приготвят много по-лесно, отколкото зеленчуковите ястия. А навън в павилионите и по сладкарниците е имало кифли, понички и торти. Бабите ви са ви посрещали с прекрасни домашни баници и сладкиши. В казармата хранят войниците предимно с картофи, тестени изделия и ориз, за да бъдат заситени. И винаги много хляб и захар, защото била полезна за мускулите. Студентите не си правят труда да търсят разнообразие, за тях е важно да напълнят стомаха - в някое заведение за бърза закуска, с някоя пица или сандвич, а когато се съберат на купон, се получава “въглехидратно парти”. Когато постъпите на работа, може би започвате да се храните с по-качествена храна, но тя пак се състои предимно от “лоши” въглехидрати, а хранителните ви навици до голяма степен зависят от обкръжението. Нямате много време за обяд, най-лесно е да хапнете сандвич. И понеже времето все не ви стига, за да покажете колко сте добри в професията, за да отидете например на фризьор или да свършите някоя работа, се лишавате от закуската и я заменяте с кафе - силно и с повечко захар за мускулите, нищо че вече не са така активни. В почивните дни си позволявате да се “понатъпчете” с нещо, гарнирано с картофено пюре, ориз или спагети. Ако отидете на пикник, си печете картофи на жар, а ако приятели ви поднесат пържола, не се решавате да ги обидите с отказ. Ето така сами си надявате естествения “спасителен пояс” от тлъстини, който на това отгоре расте едва ли не с часове.
Първата стъпка към вашето спасение е да повишите прага на поносимост към захарите, защото той за момента е много нисък - колкото и малко количество въглехидрати да поемете, особено от “лошите”, панкреасът ви веднага произвежда неадекватно голямо количество инсулин. Това довежда до складиране на големи количества мастни киселини под формата на мастни депа. Лошите хранителни навици, които на практика са разстроили механизма ви за секретиране на инсулин, са причината и за множеството ви оплаквания, сред които главните са умората и разстроеното храносмилане с всичките му възможни последици. Може би ще ви бъде най-лесно да започнете промяната, като закусвате извън дома си, защото не е лесно да се приготвя закуска за всекиго поотделно. А ако домакинята, от която зависи приготвянето на храната, открие, че принципите на новия хранителен режим са полезни за всички, включително и за децата, това може да се постигне по-лесно.

Важно !
За да отслабнете, трябва да намалите калориите, които приемате, но без да стигате до крайности. За нормалното протичане на жизнените процеси и поддържане на добро здраве организма не трябва да се лишава от хранителни вещества, както при повечето диети. Между макро и микронутриентите има тясна връзка и всяко посегателство би довело до болестно състояние. Ако в желанието си да отслабнете Вие рязко ограничите храните, богати на растителни и животински белтъчини, ефектът ще е нищожен, но организмът злобно си отмъщава за лишенията, като започва панически да се запасява с мазнини, вместо да ги изгаря, при което мускулната маса, влияеща пряко на обмяната на веществата, лека-полека се стопява. Лошото в случая е, че колкото по-малко мускули имате, толкова повече ще са тлъстините Ви. При рязко ограничаване и постигане на недостиг на въглехидрати в храната се нарушава обмяната на веществата, проявяват се храносмилателни и нервни разстройства, увеличават се кетоновите вещества в кръвта и урината, като явен признак за това състояние е дъхът на ацетон. Заболяването се нарича кетоза. / specializingfoods.com

 
Кетонната диета и кетозата При състоянието на кетоза количеството на кетонни тела в организма е...
Две доста полезни и подходящи храни за мускулна маса Бяла риба – Хек Хранителна стойност за 100 г хек (пресен): Калории: 87...
Как с какво и защо да се храним ? Рационално хранене Храненето е жизнено необходимо за изграждане на човешкото тяло и за...

Реклама