Лили Мак Доналд
“FLEX” 

ВЪПРОС: Коя е най – добрата доза и време за използване на ефедрин/ кофеин?

ОТГОВОР: Първо, приведете вашата диета и тренировка в действие – намалявате калориите и редовни тренировка с тежести и аеробна също, чак след това можете да посегнете към термогенната формула.

Ранните изследвания върху ефедрина препоръчват 50 mg ефедрин три пъти дневно. По – късно изследователите откриват, че комбинирането на 20 mg ефедрин с 200 mg кофеин намалява страничните ефекти от ефедрина и дава по – добър термогеннен ефект. Тази доза е давана три пъти дневно: на закуска, на обяд и рано след обед. Аз силно препоръчвам на хората, които никога не са използвали комбинацията ефедрин/ кофеин да започнат с половината от препоръчителната доза – 10 mg ефедрин и 100 mg кофеин, за да определят своята поносимост.

След като разберете, че понасяте добре комбинацията, може да използвате пълната доза. 

Запомнете едно важно правило, което гласи: последната доза ефедрин/ кофеин трябва да приемете не по – късно от 6 часа преди сън или с други думи трябва да съществува един интервал от време (6 часа) от приемането на таблетките до заспиването.  

Запомнете, че ЕС действа като стимулант. Поради тази причина много тежкоатлети го вземат преди тежка тренировка (45 – 60 мин. Пред тренировка). Обаче, също така трябва да знаете, че ефекта на стимуланта започва да намалява при продължителна употреба и това се появява след няколко седмици, ако приемете препарата 3 пъти дневно. Тези, които използват ЕС трябва да го взимат само преди тренировка, за да избегнат загубата на стимулиращия ефект.  

ВЪПРОС: Има ли някакъв начин да направим комбинацията ефедрин/ кофеин по ефективна?

ОТГОВОР: Някои изследвания сочат, че горчивата част на грейпфрута (нарингенин) увеличава ефектите на комбинацията, като намалява разграждането на кофеина. Това от своя страна обаче намалява като че ли цялостния ефект, тъй като въглехидратите от сока на грейпфрута ще повишат инсулина и това ще се отрази негативно върху ефекта на термогенната формула. Когато става въпрос за метаболизма на мазнините инсулинът винаги печели, тъй като стопира тяхното разграждане.  

Други изследвания показват, че аминокиселината тирозин, увеличава потенциала на формулата. Много комерсиални продукти съдържат тирозин, но в тях той е прекалено малко количество, за да има някакъв ефект. Вие се нуждаете най – малко от 1 грам (1000 mg) тирозин с всяка доза ефедрин/ кофеин, за да има ефект.  

Екстракта от зелен чай може да увеличи ефекта на формулата също, според изследователите.  

Производителите се опитват да добавят различни добавки към термогенната формула с малък или никакъв ефект – това включва хромиум пиколинат, който не вреди, но и не помага или карнитин, от който трябва да вземете поне грам, за да получите и най – малкия ефект и това веднага ви се отразява на джоба.  

ВЪПРОС: Чух за нещо наречено синефрин. Това добър заместител на ефедрина ли е?

ОТГОВОР: За съжаление синефринът не е това, за което претендира. За да разберем защо, трябва да обясним същността на термогенната формула. Както споменахме по – рано термогенезис означава освобождаване на топлина. Когато комбинацията ефедрин/ кофеин работи тя стимулира организма да изгаря калории като повишава температурата си.  

Синефринът също повишава телесната температура и ви кара да се чувствате топъл. Обаче той не прави това чрез увеличаване на термогенезата. Той го прави предизвиквайки кръвоносните съдове да се свиват – вазокострикция. Вместо да произвежда повече топлина, като при въздействието на термогенната формула, то под действието на синефринът ви е губите по – малко топлина през кожата. При него намаляването на топлина води до повишаването на температурата. И в двата случая вие се чувствате по – топъл, но само с термогенната формула вие ще изгорите повече калории.

 
4 характеристики на мускулестите мъже Мускулестият мъж не пропуска хранене Когато става дума за...
Суплементите в натуралния бодибилдинг Креатин Естествено всички сте чували за него. Истината обаче е, че това...
Съвети на шампионите. Кога и как можем да използваме „чийтинг – принципа”? Майк Франсоа Чийтингът е много често използвам метод, но много хора...

Реклама