Томас Фейхи 

Тя играе главна роля в начина, по който тялото ви създава енергия по време на упражненията. Самата тя осигурява енергия, помага при усвояването на въглехидратите от храната и служи за гориво на черния дроб при отделянето на глюкоза и гликоген. Като изключително бързо гориво тя е предпочитана и от сърцето и мускулите. Но има и друга, тъмна страна. Когато тялото ви я произвежда, то я разделя на лактатен и хидрогенен йон. Последният й придава киселинност, пречи на електричните сигнали към мускулите, забавя енергийната реакция и отслабва мускулната контракция. Паренето, което усещате при интензивни упражнения, е от това натрупване на хидрогенни йони.

Всичко това на билдерите е отдавна известно, но някои нови факти ще ви накарат да погледнете на нея по нов начин. Ако успеете да впрегнете силата на млечната киселина, ще увеличите енергията си и по – дълго време няма да усещате умора. Как?

В тялото ви млечната киселина се образува от разпадането на глюкозата – главния въглехидратен източник на тялото, като при това разпадане клетките произвеждат аденозин трифосфат (АТФ), който осигурява енергията на повечето химични процеси в тялото. Нивото му определя колко бързо и колко продължително можете да упражнявате мускулите си. Образуването на млечната киселина не се нуждае от кислород, така че процесът често се нарича анаеробен метаболизъм. Мнозина вярват, че мускулите образуват млечната киселина, когато не получават достатъчно кислород от кръвта – например при интензивна тренировка ставате “анаеробни”. Учените обаче откриха, че тя може да се образува и в мускули, получаващи много кислород. Накратко може да се каже, че колкото повече въглехидрати използвате за гориво, толкова повече млечна киселина произвеждате.

Тялото я използва като биохимичен посредник за метаболизиране на въглехидратите. Чрез храната те постъпват в черния дроб главно като глюкоза. Но голяма част от тях прескачат черния дроб, влизат в кръвообръщението и стигат до мускулите, където се превръщат в млечна киселина. Тя се връща обратно в черния дроб, където се използва за производството на гликоген. Тялото ви произвежда повече от чернодробния гликоген индиректно от млечната киселина, отколкото директно от глюкозата в кръвта. Млечната киселина не е замесена във всички типове умора при упражненията. Тя също така не причинява и мускулна треска и схващанията.

Професор Джордж Брукс от университета в Бъркли, Калифорния, доказва, че лактатът може да бъде ограничен и затворен между клетките, за да снабди с гориво другите работещи клетки. С други думи, млечната киселина, произведена от бързите (тип 1) мускулни влакна, може да се пренесе до съседните бавни мускулни влакна (тип 2), където те да я използват и като гориво, в допълнение към циркулацията й в кръвта.

Механизма, който движи процеса, още не е ясен, но всъщност има ли значение, щом върши работа?

Тренировката за издръжливост помага да се намали производството на млечната киселина, докато по – интензивните упражнения спомагат за циркулацията и лактантното изчистване.

Успеете ли да овладеете този процес, ще можете да командвате и забавяте умората си, както и да тренирате по – дълго или по – тежко.

 
Протеина и кой е по – добър, за да изградите мускулна маса бързо Протеинът е един от най – популярните и използвани хранителни...
Биологичните стойности на протеина и протеиновите комбинации От Стефан Хартл Сигурно сте чували, че всички протеини не са еднакви....
ХИПЕР ТРЕНИРОВКА С Майк Ментцер За много читатели името на Майк Ментцер е легенда –...

Реклама