КРАМПИТЕ. От д – р Томас Д. Фейхи

Крампите. Всички знаем колко мъчително болезнени могат да бъдат тези възли в мускулите, как могат да ни срежат по всяко време.
Крамите могат да ни изненадат и посред нощ. Независимо дали ви се случва непрекъснато или само отвреме – навреме. Схващанията са винаги са ужасно неприятни. А което е още по – лошо, могат сериозно да объркат тренировъчният ви график – независимо дали резултатът от тях ще е мускулна треска, която продължава няколко дни или “просто” ще ви разбият съня.
Всички тези ситуации са различни, но причините за възникването им са твърде сходни: превъзбудена мускулна тъкан. Специалистите са изследвали крампите задълбочено и са разработили редица методи за тяхното предотвратяване и лечение.

КАК ДЕЙСТВАМЕ ПРИ КРАМПА
Има няколко ефективни метода, чрез които да се справим с тях:
Разтягане – за щастие повечето крампи не представляват опасност за живота и сравнително лесно могат да се обезвредят. Разтягането е най – доброто средство не само за лечение, но и за профилактика на мускулното схващане. То следва да бъде извършено статично – опъвате мускула и задържате, без придружаващи движения.
Компресиране – компресирането или силното притискане на мускула, също може да облекчи крампата. Всъщност компресирането води до обтягане на влакната. Това може да ви влезе в работа по време на самата спазма, когато естествено, не можете дори и да мислите за нормално разтягане.
Спални удобства – ако получавате схващания в стъпалата по време на сън, опитайте да не си увивате краката плътно в завивките. Краката ви трябва да имат свобода на движение.
Облекчаване на болката – болките в мускулите, предизвикани от схващането, можете да облекчите като взимате противовъзпалителни средства на нестероидна основа ( например Advil). По – тежките форми на крампи могат да увредят мускула подобно на всяка друга мускулна травма.
Аминокиселини и плазма – ако сте претренирали, аминокиселините препарати могат да предотвъртят появата на крампи. Хората, които системно се претоварват с физически упражнения, често губят плазма. Смята се , че количеството плазма стои в пряка връзка с възникването на някои видове крампи. Ето защо поддържането й в постоянни граници е от голямо значение за профилактиката на мускулните крампи. Приемането на аминокиселини с разклонена верига предотвъртява загубата на плазма при интензивните тренировки.

Течности и минерали
Обезводняването води почти винаги до крампи. Спортистите, които правят тежки тренировки при високи температури, трябва на всяка цена да приемат достатъчно течности.
Сигурен признак на обезводняване са отклоненията в теглото. Ако се потите обилно при спортуването ви, проверете дали губите телесно тегло. Ако сваляте килограми и едновременно с това получавате крампи, почти сигурно е, че сте се обезводнили. Обърнете внимание и на цвета на урината си, ако е прекалено концентрирана (тъмно жълт цвят) значи сте обезводнени или пък вземате прекалено много витамини.
Използвайте течности, които ви осигуряват не само вода, но и енергия, и минерални соли.

Азотният баланс
Азотния баланс се определя с помощта на лакмусови хартийки. Един прост начин да разберете дали не сте претренирали и дали не губите плазма е да установите какъв азотен баланс имате. Може да го направите с помощта на хартийките Nitro Stix. Комплектът е сравнително евтин и лесно приложим. С него веднага се установява дали азотният ви баланс е отрицателен, което се случва често, когато сте претренирали. Отрицателния азотен баланс означава, че организма ви изразходва повече протеин, отколкото приема. И тези белтъчини се отнемат не само от мускулите, но и от кръвта(където поддържат количеството на плазмата), и от ензимите( важни за химичните реакции в организма).

Хинин
Ако проблемът ви с крампите е хроничен, поговорете с вашия доктор да ви изпише хинин. Той се използва отдавна за лечение на болести като маларията. От 1940 той е познат и като ефективно средство за лечение на крампи. Хининът облекчава крампите като намалява възбудимостта на мускулите и им помага да се отпуснат. Ефектът се появява 1 – 2 часа след приемането му.

Горещи бани
Горещата баня преди лягане отпуска мускулите  и е възможно да ви предпази от нощни крампи.

Прехапете устни
При някои хора именно прехапването на устните може да облекчи болката от крампата. Същата работа върши ощипването. Огнището на една болка може да се намали ако възникне друго огнище на болка.

Застанете на него
Друго старо изпитано средство да се справим с крампата на прасеца е веднага да се изправим, когато усетим първия спазъм на болката.

ЗАЩО ПОЛУЧАВАМЕ КРАМПИ?
Обикновените крампи могат да се получат в покой или по време на физическо натоварване. 95% от хората са страдали от нощни крампи отвреме на време. Най – често мускулните крампи засягат прасците, стъпалата и мускулите в задната част на бедрото. В повечето случаи крампата се явява когато мускулът не е в покой, а е вече съкратен.

Нощните крампи на стъпалата често се явяват в резултат на това, че ходилото е обърнато към пищяла поради ограничаващото действие на завивките. Както и при плувците стъпалата са подложени на едно по – продължително мускулно съкращаване, което ги прави хиперактивни. По неясни причини двигателните нерви увеличават честотата на своите съкращения от 4 до 6 пъти в сравнение с нормалното.

Топлинните крампи са свързани с тежки и продължителни физически упражнения и особено в горещо време. Горещината води до обезводняване, а обезводняването до крампи. Топлинните крампи засягат най – често малки мускулни групи на китките дланите и стъпалата, или големите – на краката и ръцете.
Учените са установили, че това, което ги причинява е със сигурност – намалената плазма или пониженото съдържание на натрий(т.е. сол).

ОПАСНИ ЛИ СА КРАМПИТЕ?
Повечето крампи не изискват лекарска намеса. Някои състояния, които погрешно биха могли да се сметнат за крампи, са признак на сериозно заболяване. Например клодикацията е болка в краката, свързана с отлагането на мазнини в кръвоносните съдове на долните крайници.
Обикновено крампите се получават най – често при физически натоварвания или почивка и преминават след внимателно обтягане на мускула. Топлинните крампи се дължат на обилно потене, придружено със загуба на течности и минерали от организма.
Останалите случаи на крампи са болестен признак и се налага консултация със специалист.

 
Как да качим маса Масата е нещото, което всеки културист цели да постигне. Освен ако...
Тренировка за бицепс. Маса и релеф Тренировка за маса за бицепс. Серии и упражнения Сгъване с щанга за...
Програма за покачване на мускулна маса Тази програма е съставена предимно от базови упражнения, именно това е...

Реклама