Nitrofurantoin (DCI)

Синоними: Orafuran (Sopharma), Furadantin (Boehringer-Manheim), Urolong (Sodip), Uvamin retard (Mepha), Microdoine (Gomenol – France), Uro-Tablinen (Sanorania), Cystit (Squibb-Heyden), Nitrofurantoin retard –Ratiopharm (Ratiopharm).

Лекарствени форми: Tabl. x 100 mg; Drag-retard x 75 mg; Caps.- retard x 100 mg; Caps. x 150 mg; Caps. et tabl. x 50 mg; Amp. Pro instill 0,5 % x 100 mg/20 ml.

Действие: Нитрофурантоинът притежава избирателно химиотерапевтично действие към инфекциите на бъбреците и пикочните пътища. Приет перорално, се резорбира добре и се отделя бързо през бъбреците. В кисела урина има бактерицидно действие спрямо широк спектър Gram (+) – стафилококи, стрептококи и ентерококи и Gram (-) микроорганизми: Esch. coli, Enterobacter aerogenes, някои щамове на Proteus с изключение на Proteus vulgaris, Shigella, Salmonella, Clostridium perfringens. Неактивен е по отношение на Pseudomonas aeruginosa, гъбички и вируси.

Има бърза абсорбция в храносмилателния тракт. В терапевтични дози концентрацията му в кръвта остава слаба. Плазменият му полуживот е 20 – 30 min. С плазмените протеини се свързва по-малко от 50 %. Секретира се във висока концентрация в жлъчката, откъдето се резорбира частично. С урината се излъчва около 40 % от приетото количество в непроменен вид.

Показания: Прилага се с много добър ефект за лечение на инфекции на бъбреците и пикочните пътища: пиелонефрити, пиелити, цистити, и уретретити, особено причинени от устойчиви на антибиотици и сулфонамиди микроорганизми. Прилага се и за профилактика на инфекции при урологични манипулации: катетеризации, цистоскопи, литотрипсии и операции.

Обичайна дозировка: 3 х 100 mg/24 h.

Особености на приложение и дозировка: Обикновено се прилага по една таблетка от 100 mg 3 – 4 пъти дневно в продължение на 7 – 8 дни. При липса на ефект не е целесъобразно да се продължава лечението. Препаратът не трябва да се приема повече от 14 дни непрекъснато. Повторни курсове се провеждат при необходимост през интервал от 4 седмици. За инстилация на пикочния мехур една ампула Furadantin се разрежда с 200 ml физиологичен разтвор. На деца се прилага по 5 mg/kg/24 h.

Особености на употреба: Препаратът трябва да се взема с голямо количество течности, за да се предотвратят страничните явления, а при поява на такива да се намали дозата и да се предпишат антихистамини, калций и никотинова киселина.

Взаимодействие с други лекарства: Да не се приема едновременно с Nelidix, защото се намалява антибактериалния ефект!

Странични ефекти: Диспептични прояви: загуба на апетит, гадене, пирозис, повръщане. Екзантеми и енантеми от алергичен характер. Кафяво оцветяване на урината. При нарушение на бъбречните функции концентрацията на нитрофурантоина в кръвта може да се повиши и да се развие полиневропатия. Да се следи за появата на парестезии като ранен предвестник полиневропатията!!

Противопоказания: Тежки заболявания на бъбреците с нарушение на отделителната им функция. Не се съветва назначението му на кърмачки, тъй като преминава в майчиното мляко. 

 

Реклама