Acetazolamide (DCI)

Синоними: Dehydratin (Balkanpharma), DiamoxAventis), Diamox (Lederle), Diacarb (Medexport), Glaupax (Ercopharm), Diuramid (Medpharm).(

Лекарствени форми:

Действие:

Абсорбцията на ацетазоламида в храносмилателния тракт е твърде бърза. С плазмените протеини се свързва 90-95%. Плазменият му полуживот е 5 h. Екскретира се под формата на метаболити с урината напълно за 24 h.

Показания:

Особености на приложение и дозировка:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Адисонова болест, диабет, уремия, склонност към ацидоза или бъбречна ацидоза, повишено отделяне на натрий и калий, остри възпалителни заболявания на бъбреците и черния дроб, през първите три месеца на бременността.
Поради усилено излъчване на бикарбонатни йони с урината алкалният резерв на организма намалява и може да се развие хиперхлоремична ацидоза. При по-дълготрайна употреба може да се наблюдават, макар и рядко: полидипсия, загуба на апетит, възбудни сътояния, алергични реакции, образуване на калциеви конкременти вследствие на намалено отделяне на цитрати. Много рядко може да се развие агранулоцитоза и транзиторна миопия.
Като диуретично средство се прилага по 1 -2 таблетки сутрин в продължение на 2 – 3 дни, след което се прави пауза от три дни. Не се назначава в курсове повече от три дни, тъй като при продължително приемане губи диуретичния си ефект. При остри пристъпи на глаукома при възрастни се прилага по 250 – 500 mg/24h по време на ядене в продължение на 5 дни, след което се прави почивка от 2 дни. При психомоторна форма на епилепсия се прилага в ниски дози – по 125 – 250 mg рer os вечер, като на всеки четвърти ден се прави почивка. Лечението с ацетазоламид започва една седмица след основното антиепилептично лечение. На деца над 5 години се прилага по 5 – 10 mg/kg/24h.
Прилага се вече рядко като диуретично средство, главно в ранните стадии на сърдечна недостатъчност и при хронично белодробно сърце. Прилага се и при глаукома, психо-моторна форма на епилепсия и при хипохлоремична алкалоза.
Диуретичното му действие е свързано с избирателната му способност да потиска активността на ензима карбоанхидраза в епителните клетки на проксималния тубул, което води до намалено образуване на водородни йони, до засилване екскрецията на бикарбонати и натриеви йони и до повишение на рН на урината. В дисталните каналчета се засилва екскрецията на калиеви йони като адаптивен механизъм, насочен към компенсиране на загубите на натрий с урината, вследствие на което се развива хипокалиемия.
Tabl.x 250 mg; Diamox (Aventis) - -tabl.x 250 mg, fl.pyophilisat x 500 mg + amp.x 5 ml разтворител; Diamox (Lederle) – caps.retard x 500 mg, fl.inj.x 500 mg + amp.x 5 ml Aqua bidestil.
 

Реклама