Acarbose (DCI)

Синоними: Glucobay (Bayer).

Лекарствени форми:

Действие:

Показания:

-Като добавъчно средство, когато не е постигнат задоволителен метаболитен контрол при терапия само със сулфанилурейни или бигванидови препарати.

Особености на приложение и дозировка:

Взаимодействие с други лекарства:

Странични ефекти:

Противопоказания:

Лабилен диабет със склонност към хипогликемии.
Наблюдават се главно диспептични прояви, метеоризъм, флатуленция, диарии. Може да се развие повишение на трансаминазната активност.
При едновременно приложение с високи дози неомицин се получава потенциране активността на препарата.
Лечението се започва обикновено с по 1 таблетка от 50 mg 3 пъти дневно по време на ядене. При необходимост дозата се повишава постепенно, съобразно нивото на гликемията и поносимостта към препарата, максимално до 200 mg 3 пъти дневно. По време на лечението диетата на пациента трябва да включва достатъчно количество комплексни въглехидрати, предимно нишесте, което е основен субстрат за инхибиторното въздействие на Glucobay.
- Прилага се като първо лечебно средство при неинсулинозависим тип захарен диабет, когато само диетолечението не води до задоволителен контрол на метаболитните нарушения.
Представлява псевдотетразахарид от бактериален произход, който инхибира компетитивно чревната алфа-глюкозидаза и по този начин забавя резорбцията на въглехидратите от храната и редуцира постпрандиалната хипрегликемия. Най-висока е инхибиторната активност на Glucobay за глюкоамилазата, по-слаба за захарозата, малтазата и изомалтазата, а лактазата не се потиска.Алфа-глюкозидазната инхибиция, респекитвно нивото на постпрандиалната гликемия, са доза-зависими. Glucobay се абсорбира много слабо в стомашн-чревния тракт – само 1 – 2 % в активна форма. Разгражда се в дебелите черва в бактериалната флора и се елиминира с фекалиите и незначителна част от урината.
Tabl.x 50 mg et x 100 mg.
 

Реклама